Baarsjes Actueel - Week 10

5 maart t/m 11 maart 2007


Bibob doet onderzoek naar Westermoskee

Stadsdeel De Baarsjes laat een Bibob-onderzoek uitvoeren naar de financiële handel en wandel van Manderen bv., de beleggingsmaatschappij van de omstreden Westermoskee.

Het stadsdeel heeft gisteren een bouwvergunning afgegeven voor het Westermoskee-project, maar deze kan ingetrokken worden wanneer uit het Bibob-onderzoek een negatief advies voortvloeit.

Arthur Verdellen heeft inmiddels zijn verkennend onderzoek naar de Westermoskee afgerond. Verdellen werd ingeschakeld nadat de betrokken woningbouwcoporatie Het Oosten en het Westermoskeebestuur gebrouilleerd raakten. Hij stelt voor de samenwerking tussen beide partijen te beëindigen en gescheiden verder te bouwen. Volgens Het Oosten ligt dat echter niet zo eenvoudig.
'Er is te lang aan gewerkt en heeft teveel draagvlak onder de bewoners om het project nu niet als geheel te realiseren enkel omdat niet met het Westermoskeebestuur samengewerkt kan worden', zegt Doede Jaarsma van Het Oosten. 'Ook zou het onwenselijk zijn ons terug te trekken. Wij gaan eerst ondezoeken hoe we dit project alsnog voort kunnen zetten.'
Voor Het Oosten heeft het Bibob-onderzoek geen consequenties, omdat de geldstromen voor de woningbouw en de bouw van de Westermoskee gescheiden verlopen.

Bron: Metro d.d. 08-03-2007

Zie ook:
Westermoskee niet van de baan (d.d. 14-02-2007)AFM onderzoekt zwendel Milli Görüs

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt een onderzoek in naar mogelijke illegale handel in effecten in Turkse moskeeën en koffiehuizen in Nederland.

Dat gebeurt naar aanleiding van een aantal publicaties in de media. De AFM heeft geen klachten van gedupeerden ontvangen. Centraal in de zwendel zouden moskeeën van de Turkse organisatie Milli Görüs staan, die betrokken is bij de bouw van de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes.
Meer dan driehonderd Turken zouden in Amsterdam slachtoffer zijn geworden. Ze gingen soms voor tonnen het schip in door de zwendel.

Bron: AT5 d.d. 06-03-2007Aanrijding Orteliuskade De Baarsjes

Bij een aanrijding zondagavond op de Orteliuskade in stadsdeel De Baarsjes is een vrouw beklemd geraakt in haar auto. De brandweer moest ter plaatse komen om de vrouw uit de benarde situatie te bevrijden.

De vrouw werd op de Jan Evertsenstraat geramd door een taxi toen ze de Orteliuskade afreed. De wagen werd een aantal meter vooruit geslingerd, waardoor de automobiliste klem kwam te zitten. Na een bezoek aan het ziekenhuis kon de vrouw dezelfde avond nog naar huis. De taxi-chauffeur werd ter plekke behandeld aan zijn verwondingen.

Bron: AT5 d.d. 05-03-2007Stadsdeel bevestigt bezwaarschrift

Vijf personen beschuldigen het bestuur van de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes van financieel wanbeleid. Het bestuur zou onder meer betrokken zijn bij 'duistere' financiële bedrijven.

Dat beweren de vijf in een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning van de moskee, zo bevestigt een woordvoerder van het stadsdeel maandag.
De zegsman reageerde op een bericht uit de Volkskrant. Hij liet verder weten dat het stadsdeel bij het toekennen van een bouwvergunning helemaal niet let op de financiering. De klagers moeten zich volgens hem dan ook wenden tot het bestuur zelf of tot de rechter.

Bron: AT5 d.d. 05-03-2007


nieuwspagina