Baarsjes Actueel - Week 19

7 mei t/m 13 mei 2007


Opening nieuw bureau in de Witte de Withstraat

Vrijdag 11 mei opent Prospektor, journalistiek produktiebureau in woord en beeld, haar kantoor in de Witte de Withstraat 32-hs.

Wees allen welkom vanaf 17.30!Schrijf een verhaal voor Juni Kunstmaand!

Eén van de vele onderdelen van Juni Kunstmaand 07 in De Baarsjes is een verhaalschrijfwedstrijd met als thema ‘geuren en kleuren’, georganiseerd door de Openbare Bibliotheek en podium Mozaïek. Iedereen vanaf 12 jaar kan meedoen

Bedenk welke geuren of kleuren een herinnering losmaken. Of vraag het eens aan je familie. Het kunnen droevige, vrolijke of mooie verhalen zijn. Insturen kan tot 8 juni. Mail het verhaal naar junikunstmaand@baarsjes.amsterdam.nl of breng het langs bij de bibliotheek aan het Mercatorplein. Schrijf het verhaal in minimaal 500 en maximaal 1500 woorden op. Op zaterdag 30 juni, de laatste dag van Juni Kunstmaand 07, wordt tijdens een verhalenbrunch in café-restaurant Edel (in het Sieraad, Postjesweg 1) bekendgemaakt wie de verhalenwedstrijd heeft gewonnen. Ook worden dan de 6 beste verhalen voorgelezen door een acteur. 

Geuren en kleuren maken dat we ons verhalen herinneren. Van dingen die je zelf meemaakte of verhalen die al jaren in je familie worden verteld. Ken je zo’n moment? Mooie, vrolijke of droevige verhalen over het leven willen we horen. Bijvoorbeeld over de liefde, grote en kleine avonturen, verre reizen, onverwachte ontmoetingen, huizen van vroeger en familiefeesten. Vertel ons wat de geur is die de aanleiding voor het verhaal vormt. De geur van baby’s, dennenbomen, de uitlaat van een kapotte brommer, gras, eten of afval. Of schrijf ons welke herinnering je krijgt als je groene appels ziet, of de rode afgebladderde muur of de blauwe jurk van de buurvrouw.

Vertel ons je eigen verhaal of dat van je grootouders, je tante of je vader. Vertel ons geheimen uit Turkije en Marokko of Amsterdam. Verhalen uit Suriname of Indonesië. Schrijf het alleen of met de familie. Zet je herinnering op scherp en deel je verhaal met velen.

Schrijf je verhaal en mail dit voor 8 juni a.s. naar junikunstmaand@baarsjes.amsterdam.nl. Geen mail tot je beschikking? Je kunt je tekst ook inleveren bij de Openbare Bibliotheek op het Mercatorplein. Iedereen mag meedoen, van 12 tot 100 jaar. Je verhaal hoeft geen literair hoogstandje te zijn. Het gaat vooral om het beschrijven van boeiende, persoonlijke en bijzondere herinneringen die geuren en kleuren bij je oproepen.

In de jury zitten onder meer: Hassan Bahara, schrijver, Mirjam Smeels, wethouder Kunst en Cultuur in De Baarsjes, Richard van Breukelen, scenarioschrijver, Anna Salomons, journaliste van het Parool en regisseur Patrick Stoof.

Tijdens Juni Kunstmaand zijn er twee voorrondes. Behoort jouw verhaal tot één van de uitverkorenen dan word je uitgenodigd om je verhaal zelf, of door iemand anders, voor te (laten) dragen bij één van de voorrondes. Deze vinden plaats op 23 juni in de Openbare Bibliotheek op het Mercatorplein en op 24 juni in Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Na de voorrondes maakt de jury op 27 juni bekend welke zes verhalen er doorgaan naar de finale op 30 juni in Café Edel in De Baarsjes.

De zes winnende verhalen worden tijdens de finale voorgedragen door een bekende Nederlander. Wie? Dat houden we nog even geheim. De jury beslist welk verhaal er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor gaat.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 04-05-2007Graffiti-estafette op Riva-terrein

Graffitikunstenaars gingen zondag 6 mei om 14.00 uur aan de slag op het voormalige Riva-terrein in stadsdeel De Baarsjes. Het was de start van een graffiti-estafette op het braakliggende bouwterrein.

De kunstenaars beschilderen de schuttingen op het bouwterrein. Na verloop van tijd zorgt een nieuwe lichting voor nieuwe voorstellingen. Het stadsdeel wil voorkomen dat het bouwterrein verloedert en heeft daarom de graffiti-estafette bedacht.

 

Foto's: Ingrid Ferwerda d.d. 07-05-2007

Het voormalige Riva-terrein wacht op de bouw van een parkeergarage, maatschappelijke voorzieningen, woningen, bedrijfsruimten en een moskee. Het terrein is een jaar geleden bouwrijp opgeleverd; de schuttingen zijn getimmerd van het oude sloophout dat op het terrein was achtergebleven.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 04-05-2007


nieuwspagina