Baarsjes Actueel - Week 42

15 oktober t/m 21 oktober 2007


De Baarsjes op koers

Volgens stadsdeelvoorzitter Arco Verburg gaat het goed met De Baarsjes. 'We investeren in groen, maken plannen om ondergronds parkeren mogelijk te maken, zijn trots op het Sieraad en constateren dat Juni Kunstmaand, de Baarsjesdag en de Open Atelierroute steeds meer bezoekers trekken'.

Het is niet alleen lof, er zijn ook zorgen. 'Het afgelopen jaar kent ook zijn dieptepunten. Jongeren zorgen voor overlast in de Chassébuurt. De Westermoskee lijkt verder weg dan ooit. De Baarsjes is nog niet 'af'. Er is dus werk aan de winkel', aldus Verburg. Het Dagelijks Bestuur maakt in de begroting 2008 geld vrij voor alle ambities die er zijn. 'We zetten ook komend jaar in op een veilige buurt door overlast van jongeren aan te pakken. We zorgen ervoor dat al die verschillende mensen in ons stadsdeel zich met elkaar verbonden blijven voelen. Door het aanbieden van taalcursussen, het investeren in buurtcentra en het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties gaan we het gesprek met elkaar aan. We geven kinderen kansen door te investeren in buurtschool en in zorg. Kortom: we investeren in onze bewoners en betrekken ze bij onze ambities', aldus de positieve stadsdeelvoorzitter.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 17-10-2007Buurt Archiefdag De Baarsjes

Het Historisch Archief De Baarsjes is zaterdag voor het publiek geopend. Dit gebeurt in het kader van de Landelijke Archiefdag, onderdeel van de Week van de Geschiedenis.

Bewoners kunnen van de gelegenheid gebruik maken om het archief eens van binnen te bekijken en er zitten mensen klaar om aangebrachte foto's direkt in te scannen.
Het thema van de Week van de Geschiedenis is 'Wonen in Nederland'. De Landelijke Archievendag is een initiatief van Erfgoed Nederland.

Plaats: BuurtPunt Chassé, Van Kinsbergenstraat 36-38
Datum en tijd: zaterdag 13 oktober van 13.00-17.00 uur

  
De eerste Buurt Archief Dag was op 10 maart 2007 in het BuurtPunt Ortelius, Willem Schoutenstraat 48. (Foto's: Ingrid Ferwerda d.d. 10-03-2007)Drinkfontijntjes in De Baarsjes

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes wil zeven drinkwaterfontijntjes plaatsen.

Aanleiding voor het plan is een burgerinitiatief dat werd ondersteund door 150 handtekeningen. 'Het drinken van water is een gezond alternatief voor het drinken van zoete frisdranken', was één van de redenen die genoemd werden in het burgerinitiatief. Ook de bevordering van buitenspelen voor kinderen en het buitenzijn voor ouderen werden genoemd. Momenteel staan er twee drinkfontijntjes, op het Mercatorplein en het Balboaplein. Als het aan het Dagelijks Bestuur ligt komen daar nog fontijntjes bij ion de Mercatorspeeltuin, het Columbusplein, de Krommert, het Geuzenplein, de Corantijnstraat en op het plein voor het Sieraad.

Het Dagelijks Bestuur wil de fontijntjes leasen van Waternet. Waternet berekent het stadsdeel hiervoor 800 euro per fontijntje per jaar. Waternet zorgt dan voor het onderhoud. Het gaat om de zogenaamde 'happertjes', met een constant spuitstraaltje. Deze zijn hygiënischer.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 17-10-2007


nieuwspagina