Baarsjes Actueel - Week 25

18 juni t/m 24 juni 2007


Geen toegang lastpakken

Stadsdeel De Baarsjes wil jonge overlastveroorzakers de toegang kunnen ontzeggen tot een bepaald gebied met Anti Social Behaviour Orders.

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg pleit voor de invoering van de 'Anti Social Behaviour Orders' (ASBO), net zoals in het Verenigd Koninkrijk om de jongerenoverlast in stadsdeel De Baarsjes steviger aan te pakken. Verburg:'Een order verbiedt de overtreder bepaald gedrag of toegang tot een specifiek gebied. Die opgelegde regel is niet strafrechtelijk van aard en niet bedoeld als straf: ze zijn er om de bewoners te beschermen tegen a-sociaal gedrag.'

De ASBO biedt mogelijkheden tot drang en dwang, vóórdat het strafrecht in zicht komt. Om het mogelijk te maken zal Den Haag mee moeten werken. Verburg: 'De overlast die we nu nog hebben, is beperkt in omvang, maar heeft op een klein deel van de buurt wél veel impact. Jongeren die zich van niemand iets aantrekken, fietsen stukmaken, in portieken plassen. Hun ouders nemen daarbij geen verantwoordelijkheid: of omdat ze het niet willen, of omdat ze het niet kunnen. Bewoners durven jongeren niet aan te spreken uit angst voor represailles. Ze doen zelfs geen aangifte. Dat is een volstrekt onacceptabele situatie.'
In Engeland werpt de aanpak zijn vruchten af.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 20-06-2007Young Art festival

Op zaterdag 23 juni vindt het Young Art festival plaats op het Mercatorplein van 13.00-21.00 uur.

Young Art is het cultuurfestival in De Baarsjes waar jongeren op het podium en achter de schermen laten zien wat ze kunnen, naast artiesten als Kempi, Fouradi, Secure en HBM. Behalve de verschillende optredens zijn er ook culturele instellingen uit De Baarsjes vertegenwoordigd. Het festival wordt 's avonds afgesloten door de Magreb Urban DJ Saif.

De broertje Fouradi zijn met het liedje '1 ding' erg populair geworden. Dit jaar zijn ze terug op het festival waar zij in het verleden zelf ook als deelnemers aan hebben meegedaan. Dit keer staan ze er als één van de hoofdartiesten.

De freestyle battles Last Man Standing bekend van podium Oneforone beloven voor het nodige vuur te zorgen met mc's als Nazaar en Dax. Ze strijden om 200 euro. Op de speciaal neergelegde mat kunnen jongeren hun skilzz laten zien die daarna terug te vinden zijn op de Streetpioneers website.Prijsuitreiking Poëziewedstrijd

In Bibliotheel Mercatorplein vindt op zaterdag 23 juni, om 16.00 uur, de bekendmaking plaats van de winnaar van de JuniKunstmaand Poëziewedstrijd. Er is een hoofdprijs, een tweede en een derde prijs.

De opdracht was: 'Schrijf een gedicht over De Baarsjes'. Uit de inzendingen maakte een deskundige jury een keuze. De gedichten die de jury heeft uitgekozen hangen in de bibliotheek, zodat buurtbewoners zelf hun kunnen stemmen op hun favoriete gedicht.

De drie winnende dichters ontvangen uit handen van initiatiefnemer Ronald Offerman een passende prijs. Na de prijsuitreiking is er gelegenheid om met elkaar een glas te drinken.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 20-06-2007Hippie Style Mini Festival

Op zondag 24 juni vindt van 14.00-23.00 uur het Hippie Style Mini Festival plaats op de brug van de Admiralengracht en de Jan Evertsenstraat.

Het festival is georganiseerd door Vechtsport- en ontspanningscentrum GoYuMe. Er is live muziek, er zijn massages, eten en drinken, picknick, workshops oosterse vechtkunsten en kinderactiviteiten.


nieuwspagina