Baarsjes Actueel - Week 47

19 november t/m 25 november 2007


Nieuw honk Chasséjeugd

Stadsdeel De Baarsjes geeft jongeren in der Chassébuurt een nieuwe ontmoetingsplek die voorlopig zonder pasjes toegankelijk is. De nieuwe plek komt vlak naast Club Rainbow, het jongerencentrum in de Van Speijkstraat.

Hiermee komt het stadsdeel tegemoet aan de bezwaren van zo'n 120 jongeren in de buurt tegen het pasjessysteem dat van kracht is sinds de opening van Club Rainbow, in maart. De jongeren vinden de pasjes een symbool van wantrouwen en weigeren Club Rainbow te bezoeken. Met als gevolg dat ze meer op straat hangen en voor overlast zorgen.
Ook het verplicht meedoen aan allerlei goedbedoelde educatieve activiteiten in Club Rainbow, georganiseerd door jongerenwerkstichting De Combinatie, stuit de jeugd tegen de borst.
De nadruk op educatie was het idee van het stadsdeel. De bestuurders zagen toen het nut niet in van hangplekken en ontmoetingsruimten. Talenontwikkeling bij jongeren, dat was belangrijk. Het nieuwe honk biedt echter ook ruimte om elkaar te ontmoeten en te chillen, zonder allerlei verplichtingen.

Het gewraakte pasjessysteem is nog niet volledig van de baan. Op den duur wil het stadsdeel het opnieuw invoeren. Dan onder de naam Goldcard, een kaart met een puntenspaarsysteem. Daarmee worden actieve jongeren beloond met allerlei voordeeltjes. Ook kan het stadsdeel op die manier nagaan welke activiteiten de jongeren het leukst vinden.
Rachid Rharissi, woordvoerder van de jongeren, is redelijk tevreden met het aanbod van de nieuwe ruimte, maar wantrouwd de Goldcard. 'De politiek probeert alsnog haar zin door te drijven, de kern blijft dat ze toch willen blijven controleren wie er binnenkomt.'

Omdat het nog even duurt voordat het nieuwe honk in 2008 wordt geopend, zoekt het stadsdeel naarstig naar andere ruimten waar de jeugd uit De Baarsjes voorlopig gebruik van kan maken. Een door de jongeren zelf en enkele buurtbewoners opgerichte Stichting WIJ zal hier voor het aanbod van activiteiten zorgen.

Bron: Het Parool d.d. 24-11-2007De Baarsjes eet met nieuwe bewoners

Nieuwe bewoners die de afgelopen vijf maanden in De Baarsjes zijn komen wonen, worden op woensdag 21 november welkom geheten met een welkomstdiner.

In eerste instantie was er maar plaats voor 100 bewoners. Maar aangezien de bewoners met zoveel enthousiasme reageerden, heeft het stadsdeelbestuur besloten om het grootser aan te pakken. Daardoor kunnen nu 200 bewoners deelnemen aan het welkomstdiner. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg zal de nieuwe bewoners tijdens het diner welkom heten. Het is de bedoeling dat het evenement drie keer per jaar gaat plaatsvinden.

Bron: AT5 d.d. 19-11-2007Herprofilering Jan Evertsenstraat: Straat klaar, dus feesten maar!

Na acht maanden hard werken aan de herprofilering, is de Jan Evertsenstraat helemaal klaar voor de inkoopdrukte van Sint en Kerst. De vernieuwde trottoirs en fietspaden zijn al druk in gebruik en de betrokken partijen nodigen bezoekers uit voor een feestelijke heropening van de straat op zaterdag 24 november.

De werkzaamheden voor de herprofilering van de Jan Evertsenstraat zijn gestart in maart 2007 en afgerond eind oktober. Dankzij een goede samenwerking van de betrokken partijen Stadsdeel De Baarsjes, aannemer Heijmans, Waternet, GVB, Stichting Beheer Mercatorplein en de Winkeliersvereniging Berlage Passage is de overlast beperkt gebleven. Van de 65.000,- euro voor promotionele activiteiten van het stadsdeel, is de afgelopen periode op creatieve wijze gebruik gemaakt.

Het resultaat mag er zijn met verbeteringen zowel boven als onder straatniveau. Er zijn vrijliggende fietspaden aangelegd en de trottoirs zijn geheel vernieuwd. Daarbij is het riool vervangen en zijn de sporen van de tram vernieuwd. Zo is de recent verkregen eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen nu aangevuld met een veilig begaanbare straat. Kortom: de Jan Evertsenstraat ligt er voor jaren weer goed bij.

Programma zaterdag 24 november
Locatie: brug van de Admiralengracht
11.30 uur: Vurige fanfare
12.00 uur: Openingsact met poëzie, beweging en een verrassend entree
12.00 uur: Openingsceremonie door buurtvader Berlage en wethouder Ab Cherribi.

Locatie: Jan Evertsenstraat
12.30 17.00: Spraakmakende acts en levende standbeelden

Wij wensen bezoekers van harte welkom in de vernieuwde Jan Evertsenstraat!

Georganiseerd door Tukkers Connexion (www.tukkersconnexion.nl), Stichting Beheer Mercatorplein e.o., (www.beheermercator.org), Winkeliersvereniging Berlage Passage (www.berlagepassage.nl)Sint on tour!

Zaterdag 1 december 2007 van 13.00 17.00 uur, door de Jan Evertsenstraat over de Vespuccimarkt en op het Mercatorplein.

Programma:
13.00 13.30: Vespuccimarkt Jan Evertsenstraat
13.30 13.45: Bezoek GoYuMe (J.E. str. 45-47)
13.45 14.15: Jan Evertsenstraat
14.15 15.00: Bezoek Hudsonhof (Hudsonhof 1-9)
15.05 15.45: Bezoek Bibliotheek: Sinterklaas leest voor!
15.45 17.00: Mercatorplein Jan Evertsenstraat

Organisatie: Stichting Beheer Mercatorplein e.o. i.s.m. de ondernemers van de Jan Evertsenstraat, de Openbare Bibliotheek, buurtjongeren en de Hudsonhof.Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg blogt

Op dit weblog doet hij verslag van zijn observaties.

Bekijk de wereld door de ogen van de voorzitter en geef uw mening:
http://arcoverburg.blogspot.com/.


nieuwspagina