Baarsjes Actueel - Week 21

21 mei t/m 27 mei 2007


Snackbar Raphaël nu bestolen

Snackbar Raphaël in de Amsterdamse Van Kinsbergenstraat is donderdagavond opnieuw het mikpunt geweest van hangjongeren uit de buurt.

Vier jongens wisten rond half elf 's avonds in de snackbar de sleutel te bemachtigen van de gokkasten in het cafégedeelte. Zij gingen er met de inhoud vandoor.
De politie heeft twee aanhoudingen verricht. Snackbareigenaar Michel Awad heeft aangifte gedaan van diefstal. Hij kent de jongens en zegt dat ze uit de buurt komen.Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 25-05-2007

Snackbar Raphaël kwam twee weken geleden in het nieuws toen stadsdeel De Baarsjes bekendmaakte Awad te hebben uitgekocht. Daar was aan lijdensweg van jaren voorafgegaan. De snackbareigenaar had veel last van jongeren uit de buurt, die 38 keer zijn ruiten ingooiden.

Bron: Het Parool d.d. 25-05-2007'Stop Hennep Thuisteelt'

Samen met politie, brandweer, Openbaar Ministerie, Continuon en Belastingdienst start stadsdeel De Baarsjes de actie 'Stop Hennep Thuisteelt'. Aan de Admiraal De Rijterweg werd op 24 mei direct een eerste wietplantage ontruimd met ruim 600 planten.

Elk jaar weer ontstaan in het stadsdeel branden in woningen door kortsluiting of oververhitting van een kwekerij. Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast voor buren door lekkages, stank en schimmelvorming. Hierdoor zorgen zij voor verloedering van de buurt. Ook tappen ze vaak stroom af en verzwijgen de inkomsten uit de verkoop van wiet.

Het stadsdeel heeft genoeg van de overlast en wil een veilige buurt voor álle bewoners. Als eerste stadsdeel in Amsterdam start het daarom met de zogenoemde ‘bestuurlijke aanpak thuisteelt’. Dit betekent dat het stadsdeel met medewerking van een aantal partners het initiatief neemt om de thuisteelt aan te pakken.

Het stadsdeel laat hennepkwekerijen ontmantelen op kosten van de overtreder. Politie en stadsdeel rollen kwekerijen op en het Openbaar Ministerie vervolgt o.a. de verdachten. Het energiebedrijf sluit de stroom af en verwijdert de meter. De Belastingdienst controleer of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Zo niet, dan moet alsnog belasting worden betaald. Daarnaast wordt de kweker zo mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd.

Deze week krijgen alle bewoners in De Baarsjes een folder in de bus. Via politie (0900 – 8844), Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000) of Meldpunt Zorg + Overlast (020 589 1979) kunnen zij melding maken van wietkwekerijen in de buurt. Ook vliegt er een politiehelikopter die middels warmtemetingen de aanwezigheid van wietplantages kan opsporen.
De komende maanden volgen er een aantal ‘opruimdagen’ van wietplantages.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 25-05-2007Kom en volg De Groene Loper

Kom en volg De Groene Loper in de Witte de Withstraat en de Philips van Almondestraat in Amsterdam; een tentoonstelling op de grens van kunst en natuur met schilderijen, foto's, beelden en installaties, 4 tuinen, 1 galerie, 3 expositieruimtes, 1 eetcafé en 6 komkommer planten.

2 juni tot en met 30 juni 2007, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur.
De feestelijke opening is op 3 juni vanaf 12.00 uur een bijzondere dag!
Bekijk het volledige programma op
www.destoker.nl.Opening Expo C40: Dichtkunst aan de muur

Op zaterdag 2 juni (13.00/15.00 uur) nodigt Albertje Duijst u uit voor de opening van haar laatste tentoonstelling Dichtkunst aan de muur in Expo C40 (Cabralstraat 40 hs). Om 13.00 uur zal zij enkele van haar gedichten voorlezen en zal Laurens Moreno met haar vioolspel symbolisch het lint doorknippen.

Albertje Duijst creëerde waterinstallaties in de Waddenzee en als jutter zocht zij strand en scheepswrakken af op zoek naar materialen. Deze voormalige kapitein van een gigantische Tweemaster is niets vreemd. ‘Dichtkunst aan de muur’ is een fusie tussen de kracht van het woord, het handschrift van de schrijfster en het beeld van de drager. Zo zijn de woorden niet alleen gescand en uitgeprint, maar ook geschilderd op oud scheepshout of geschreven op zacht viltpapier, gemaakt van belastingsaangiftes, bedelbrieven en eierdozen.

De installaties worden van 1 juni t/m 31 juli tentoongesteld in Expo C40 (Cabralstraat 40 hs), tevens het kantoor van de Stichting Beheer Mercatorplein, en in de etalage op het Mercatorplein 49 (naast de politiepost).Juni Kunstmaand - Het gebeurt in De Baarsjes

In juni is De Baarsjes het culturele middelpunt van Amsterdam. Dan opent het kunst- en cultuurfestival Juni Kunstmaand voor de vijfde keer de deuren van de schatkamer van De Baarsjes.

Een maandlang zien, horen en beleven alle Amsterdammers het bijzondere werk van kunstenaars, dansers, muzikanten, ontwerpers en de vele creatieve geesten die werken of wonen in De Baarsjes. Er vinden ruim 85 verschillende activiteiten, binnen en buiten, plaats op het gebied van dans & theater, muziek, beeldende kunst, poëzie & literatuur en architectuur. Voor de kinderen heeft Juni Kunstmaand 07 een speciaal kinderprogramma en voor de jongeren staat het Young-Art festival op het programma. Alle activiteiten van Juni Kunstmaand 07 worden gratis of tegen een kleine bijdrage aangeboden.

Het festival opent op 1 juni met de Friday Night Skate die voor één keer een tocht door De Baarsjes maakt. Iedereen die kan skaten en remmen kan vanaf het Mercatorplein aansluiten bij de Friday Night Skate. Op zaterdag 2 juni wordt op het Mercatorplein de voorstelling De With Side Story twee keer gespeeld met topdansers en leerlingen van dansscholen uit De Baarsjes. De choreografie van De With Side Story is speciaal gemaakt voor het Mercatorplein en de culturele rijkdom van De Baarsjes en haar bewoners. Verschillende dansscholen bieden dan ook Bollywooddans-, tango- en flamencoworkshops aan. Op het plein aan de Jan Maijenstraat kan jong en oud zich vermaken op de Wonderkermis met de Frietcowboys, een optreden van de Engelse band Blurt, Pyromancer de vuurspuwende dichter en nog veel meer performances. Het openingsweekend wordt afgesloten met een klassiek muziekconcert in de Jeruzalemkerk met onder meer Liza Ferschtman en Mirjam Rietberg.

De rest van de maand zijn er op de woensdagen en in de weekends nog tal van evenementen en activiteiten te zien en te beleven. Enkele voorbeelden: schrijf een verhaal geïnspireerd door geuren en kleuren voor de verhalenwedstrijd In Geuren en Kleuren en maak kans op een toneelbewerking van je verhaal. Plannen om beroemd te worden? Neem dan een castingles bij Kemna Casting. Geef je op voor de architectuurwandelingen die je rondleiden door de bijzondere architectuur van De Baarsjes.

Bezoek het GoYuMe hippie style openluchtfestival waar je kunt luisteren naar muziek terwijl de tarotkaarten voor je worden gelegd. Bekijk een Floating Fashion Parade vanuit een boot die door de grachten vaart. De hele maand zijn er verschillende exposities te zien in de galeries in en rondom de Witte de Withstraat.

Kijk voor het volledige programma op
www.junikunstmaand.nl
Vanaf 23 mei is de programmakrant ook verkrijgbaar op openbare plekken in De Baarsjes.


nieuwspagina