Baarsjes Actueel - Week 35

27 augustus t/m 2 september 2007


Ex-baas Milli Görüs in de cel

Üzeyir Kabaktepe, de oud-directeur van de beleggingsmaatschappij die de Westermoskee in Amsterdam zou bouwen, is aangehouden.

Hij wordt verdacht van fraude en witwassen, heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.
Kabaktepe zou de fraude hebben gepleegd toen hij werkzaam was bij Manderen BV, de bouwmaatscappij van Milli Görüs die de Westermoskee zou bouwen. Het OM zegt niet om hoeveel geld het gaat.

Kabaktepe werd na onenigheid in 2006 afgezet. Het nieuwe bestuur van Milli Görüs deed daarna aangifte tegen hem wegens verduistering van ongeveer 1,5 miljoen euro. Kabaktepe ontkent.
Daarnaast kwam hij in opspraak door de verkoop bij Milli Görüs van aandelen in Turkse fondsen waarmee moslimgelovigen duizenden euro's verloren. Kabaktepe was jaren het liberale gezicht van de moslimorganisatie en de rechterhand van Haci Karaçaer, oud directeur van de Turkse Milli Görüs.

Bron: Het Parool d.d. 23-08-2007

Zie ook:
Milli Görüs verspeelt kans op moskee (d.d. 26-06-2007).Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 28-02-2006
Sportdag De Baarsjes

Alle sportverenigingen in De Baarsjes presenteren zich zaterdag 1 september op het Mercatorplein.

Dit is voor iedereen een goede gelegenheid om alle sportverenigingen eens uit te proberen. Belangstellenden kunnen kijken of ze talent hebben voor onder andere tafeltennis, boksen of schaken. Ook kan men zich oriënteren op vrijwilligerswerk bij één van de vele verenigingen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 29-08-2007Meldpunt Discriminatie

Het Meldpunt Moslim Dicriminatie in De Baarsjes heet vanaf 1 oktober Meldpunt Discriminatie De Baarsjes.

In het verleden is in overleg met de moskeeën gekozen voor de naam Meldpunt Moslim Discriminatie. Het Meldpunt was toen al voor iedereen toegankelijk, maar richtte zich primair op moslims. Om duidelijker uit te dragen dat het Meldpunt voor alle groepen opkomt die last hebben van discriminatie, wordt de naam gewijzigd.

In het eerste anderhalf jaar van haar bestaan kreeg het Meldpunt 67 meldingen binnen. Bij de evaluatie begin dit jaar bleek dat 81 procent van de meldingen afkomstig was van allochtonen die zich gedriscimineerd voelden op basis van geloof of afkomst.

Op basis van de vraag van bewoners, melders en de deelraad stelt het bestuur nu voor de naam te wijzigen. Wel blijft er een afdeling moslimdiscriminatie. Het Meldpunt voorziet duidelijk in een behoefte. Daarom stelt het Dagelijks Bestuur voor het Meldpunt ook in 2008 voort te zetten.


nieuwspagina