Baarsjes Actueel - Week 22

28 mei t/m 3 juni 2007


Juni Kunstmaand - Het gebeurt in De Baarsjes

In juni is De Baarsjes het culturele middelpunt van Amsterdam. Dan opent het kunst- en cultuurfestival Juni Kunstmaand voor de vijfde keer de deuren van de schatkamer van De Baarsjes.

Een maandlang zien, horen en beleven alle Amsterdammers het bijzondere werk van kunstenaars, dansers, muzikanten, ontwerpers en de vele creatieve geesten die werken of wonen in De Baarsjes. Er vinden ruim 85 verschillende activiteiten, binnen en buiten, plaats op het gebied van dans & theater, muziek, beeldende kunst, poëzie & literatuur en architectuur. Voor de kinderen heeft Juni Kunstmaand 07 een speciaal kinderprogramma en voor de jongeren staat het Young-Art festival op het programma. Alle activiteiten van Juni Kunstmaand 07 worden gratis of tegen een kleine bijdrage aangeboden.

Het festival opent op 1 juni met de Friday Night Skate die voor één keer een tocht door De Baarsjes maakt. Iedereen die kan skaten en remmen kan vanaf het Mercatorplein aansluiten bij de Friday Night Skate. Op zaterdag 2 juni wordt op het Mercatorplein de voorstelling De With Side Story twee keer gespeeld met topdansers en leerlingen van dansscholen uit De Baarsjes. De choreografie van De With Side Story is speciaal gemaakt voor het Mercatorplein en de culturele rijkdom van De Baarsjes en haar bewoners. Verschillende dansscholen bieden dan ook Bollywooddans-, tango- en flamencoworkshops aan. Op het plein aan de Jan Maijenstraat kan jong en oud zich vermaken op de Wonderkermis met de Frietcowboys, een optreden van de Engelse band Blurt, Pyromancer de vuurspuwende dichter en nog veel meer performances. Het openingsweekend wordt afgesloten met een klassiek muziekconcert in de Jeruzalemkerk met onder meer Liza Ferschtman en Mirjam Rietberg.

De rest van de maand zijn er op de woensdagen en in de weekends nog tal van evenementen en activiteiten te zien en te beleven. Enkele voorbeelden: schrijf een verhaal geïnspireerd door geuren en kleuren voor de verhalenwedstrijd In Geuren en Kleuren en maak kans op een toneelbewerking van je verhaal. Plannen om beroemd te worden? Neem dan een castingles bij Kemna Casting. Geef je op voor de architectuurwandelingen die je rondleiden door de bijzondere architectuur van De Baarsjes.

Bezoek het GoYuMe hippie style openluchtfestival waar je kunt luisteren naar muziek terwijl de tarotkaarten voor je worden gelegd. Bekijk een Floating Fashion Parade vanuit een boot die door de grachten vaart. De hele maand zijn er verschillende exposities te zien in de galeries in en rondom de Witte de Withstraat.

Kijk voor het volledige programma op
www.junikunstmaand.nl
Vanaf 23 mei is de programmakrant ook verkrijgbaar op openbare plekken in De Baarsjes.'De maat is vol'

'Het Dagelijks Bestuur wil als contractpartner niet meewerken aan de uitkoop van Het Oosten door Manderen BV', zo liet stadsdeelvoorzitter Arco Verburg vorige week dinsdagavond weten.

'We hebben er geen behoefte aan dat dit bestuur van Manderen regie voert over het hele project, moskee en woningen. Wij werken dus niet mee aan uitkoop van Het Oosten door Manderen.' Volgens Verburg is de maat vol. Verburg kiest voor de buurt. 'Wij willen bewoners niet nóg langer opzadelen met een zandvlakte. En dus zullen wij ons concentreren op de realisatie van de woningen op het voormalige Riva-terrein. Samen met Het Oosten.'

Verburg gaf ook aan dat er nog steeds plaats is voor nog een moskee in De Baarsjes. 'De vrijheid van godsdienst is een groot goed, net als de vrijheid op meningsuiting en het verbod op discriminatie dat zijn. In essentie stellen wij aan religieuze organisaties maar één voorwaarde: dat ze zich bewegen binnen de grenzen van de wet.'

Bron: Weekblad De Echo d.d. 30-05-2007

Zie ook:
Milli Görüs wil Het Oosten uitkopen d.d. 14-05-2007.Steekpartij in snackbar

Een ruzie in een snackbar is dinsdagavond uitgelopen op een steekpartij. Een groep van 6 of 7 man zou, mogelijk onder invloed van alcohol, ruzie hebben gemaakt met klanten van de snackbar in de Surinamestraat.

Hierbij is een klant van de snackbar neergestoken. Na de steekpartij is de groep er snel vandoor gegaan. Het slachtoffer is met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Donderdag heeft de politie een 18-jarige man aangehouden, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de steekpartij.

Bron: AT5 d.d. 30-05-2007Kom en volg De Groene Loper

Kom en volg De Groene Loper in de Witte de Withstraat en de Philips van Almondestraat in Amsterdam; een tentoonstelling op de grens van kunst en natuur met schilderijen, foto's, beelden en installaties, 4 tuinen, 1 galerie, 3 expositieruimtes, 1 eetcafé en 6 komkommer planten.

2 juni tot en met 30 juni 2007, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur.
De feestelijke opening is op 3 juni vanaf 12.00 uur een bijzondere dag!
Bekijk het volledige programma op
www.destoker.nl.Opening Expo C40: Dichtkunst aan de muur

Op zaterdag 2 juni (13.00/15.00 uur) nodigt Albertje Duijst u uit voor de opening van haar laatste tentoonstelling Dichtkunst aan de muur in Expo C40 (Cabralstraat 40 hs). Om 13.00 uur zal zij enkele van haar gedichten voorlezen en zal Laurens Moreno met haar vioolspel symbolisch het lint doorknippen.

Albertje Duijst creëerde waterinstallaties in de Waddenzee en als jutter zocht zij strand en scheepswrakken af op zoek naar materialen. Deze voormalige kapitein van een gigantische Tweemaster is niets vreemd. ‘Dichtkunst aan de muur’ is een fusie tussen de kracht van het woord, het handschrift van de schrijfster en het beeld van de drager. Zo zijn de woorden niet alleen gescand en uitgeprint, maar ook geschilderd op oud scheepshout of geschreven op zacht viltpapier, gemaakt van belastingsaangiftes, bedelbrieven en eierdozen.

De installaties worden van 1 juni t/m 31 juli tentoongesteld in Expo C40 (Cabralstraat 40 hs), tevens het kantoor van de Stichting Beheer Mercatorplein, en in de etalage op het Mercatorplein 49 (naast de politiepost).


nieuwspagina