Baarsjes Actueel - Week 27

30 juni t/m 6 juli 2008


Onthulling: Grote foto van Kees Fens op de Chassékerk

Vrijdag 4 juli wordt op de Chassékerk in De Baarsjes in Amsterdam een grote foto onthuld van Kees Fens.

'Kees Fens was geliefd bij onze lezers om zijn eigenzinnige observaties over literatuur en kunst. Hij schreef over wat hij zag en daar gaf hij een herkenbare draai aan. Zoals hij is er maar één. We zijn bedroefd en verslagen' zegt hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes in reactie op het overlijden van Fens. Uit eerbetoon aan Kees Fens wordt een enorme foto van hem onthuld op zijn geliefde kerk, vanwaar hij precies uitkijkt op zijn ouderlijk huis in de Chasséstraat 71, twee hoog.

Onthulling
De onthulling zal plaatsvinden op Chasséstraat 64, om 17.00 uur in De Baarsjes. Hierna is er gelegenheid om de Chassékerk van binnen te bezichtigen onder het genot van een hapje en een drankje.

Sprekers
Tijdens de onthulling zal, in aanwezigheid van de familie, een aantal sprekers het woord voeren: stadsdeelvoorzitter Arco Verburg en initiatiefnemer René Oey, van Meneer de Wit.

Kees Fens
Kees Fens is 14 juni 2008 overleden. Hij heeft tussen 1959 en 1982 als docent Nederlands gewerkt en werd daarna als niet-academicus hoogleraar moderne letterkunde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Al sinds 1955 werkt de alom bewonderde literair criticus en essayist voor katholieke weekbladen: De Linie en De Tijd en het literaire blad Merlyn. Sindsdien is hij bijna 40 jaar actief geweest voor de Volkskrant.
Vorig jaar schreef Fens ter gelegenheid van de Boekenweek een essay over humor. In 1990 kreeg hij de PC Hooftprijs voor essayistiek. In 2004 werden zijn veel geprezen maandagstukken in de Volkskrant beloond met een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Dit project is een initiatief van René Oey van Meneer de Wit en wordt mogelijk gemaakt door de familie Fens, Stadsdeel De Baarsjes, Ymere, No Office en Joost van den Broek.De Baarsjesborrel

Elke eerste vrijdag van de maand wordt er een BaBo georganiseerd. Vrijdag 4 juli is dit dus ook het geval! Deze vrijdag ga je niet meteen na het werk of de studie naar huis, maar kom je eerst even naar de gezellige BaBo VrijMiBo! En ben je gewend om met je collega's en vrienden te gaan borrelen op vrijdagmiddag? Dan neem je ze toch lekker mee naar de Baarsjes!

Hopelijk is het lekker weer, want dan gaan we lekker borrelen in het Erasmuspark, neem zelf je flesje Rosé, kratje bier en stokbroodje met kaas mee!

We zijn te vinden in het Erasmuspark, bij de ingang aan de Jan van Galenstraat, eerst grasveld links. Kijk hier voor de exacte locatie:
http://tinyurl.com/5kvl87

Als het weer knudde is dan gaan we in een van de leuke cafés zitten die de Baarsjes rijk is.

Tot vrijdag!Asbakfiets door De Baarsjes

'Rookvrij binnen, peukvrij buiten!' Met deze boodschap gaan medewerkers van het stadsdeel deze maandag en dinsdag De Baarsjes in. Op een speciaal voor deze actie gemaakte asbakfiets gaan zij alle horecagelegenheden af.

De ondernemers krijgen voor hun klanten 'gum 'n asbags', een soort plastic portemonneetjes waarin peuken reukvrij kunnen worden bewaard tot er een afvalbak in de buurt is om ze weg te gooien. Ook krijgen ze posters om op te hangen in de zaak, waarop klanten gevraagd wordt de omgeving van de zaak peukvrij te houden. Portefeuillehouder Ab Cherribi bezoekt samen met medewerkers van het stadsdeel de eerste paar horecagelegenheden, de start is maandag 30 juni, 14 uur, bij café Treffers, Admiraal de Ruijterweg 38-40.

Als klanten na 1 juli, de invoering van het rookverbod in de horeca, buiten op de stoep hun sigaret roken, is de kans groot dat het rommelig wordt op straat door weggegooide peuken. Een horecaondernemer moet er zelf voor zorgen dat de ruimte rond de zaak netjes blijft. Dit is allereerst in het eigen belang, maar een rommelige omgeving kan de ondernemer ook een boete opleveren.Herdenking Amsterdams slavernijverleden

Beste vrienden,
Hierbij nodigen wij uit voor het bijwonen van de herdenking van het Amsterdams slavernijverleden op 30 juni a.s. op het Surinameplein.


Op 1 juli 2008 is het precies 145 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Ter gelegenheid van dit feit heeft professor Dr. Alex van Stipriaan een informatie folder ontwikkeld over de relatie tussen de stad Amsterdam en de slavernij. Deze informatie folder wordt u op 30 juni a.s. gratis uitgereikt. Het geheel begint om 16.00 uur en uiteraard is er eten en drinken verkrijgbaar.

Tot ziens op 30 juni op het Surinameplein.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van de st. Amsterdams Centrum 30 juni - 1 juli


nieuwspagina