Baarsjes Actueel - Week 23

2 juni t/m 8 juni 2008


Schatkamer De Baarsjes

Namens alle leerlingen, ouders en het lerarenteam van de St. Janschool nodigen we u van harte uit voor de feestelijke opening van ‘Schatkamer de Baarsjes’. Want in stadsdeel De Baarsjes liggen vele schatten verstopt. De leerlingen van de St. Janschool hebben ze gevonden en vastgelegd op foto.

Alle leerlingen (groep 1 t/m 8) kregen van FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam) verschillende workshops fotografie en bezochten het fotografiemuseum. Met de opgedane kennis trokken ze de wijk in en maakten ze foto’s van hun mooiste of bijzonderste plekjes uit de buurt, waarin ze wonen en naar school gaan.

Kleine piraatjes zullen aanstaande woensdag 11 juni om half 12 de sleutel uit een schatkist bemachtigen en vrijgeven aan stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. Hij zal de expositie in de Chassékerk openen. In de kerk zijn alle foto’s te bewonderen. Er kan geknutseld worden en gegrabbeld in een schatkist. Bovendien is in de kerk de gratis schatkaart verkrijgbaar voor een ontdekkingstocht door de buurt. Als een piraat kunt u op zoek naar verschillende gefotografeerde schatten. In het straatbeeld zijn ze gemarkeerd door een schatkistje, het keurmerk van de kinderen tijdens dit project.

Fotografiemuseum FOAM zegt over één van de foto’s: ‘Een groepje paaltjes, in werkelijkheid een ogenschijnlijk nutteloos object in de ruimte, wordt in de foto verheven tot een klaar kunstwerk.’ Kom de tentoonstelling bezichtigen en zie bijvoorbeeld de foto van Sam (4). Voor haar is het mooiste plekje in de Baarsjes een ritmisch tegelportiek. Voor Brasil (8) zijn dat drie torentjes op een rij en Lamyae (9) brengt in een raamweerspiegeling voor én achter de gordijnen samen.

Wij hopen u te zien!

Voorproefje? Kijk op:
www.schatkamerdebaarsjes.nlJuni Kunt Maand 2008 - Con-Fusion op Mercatorplein

Swingende bands en orkesten, dansvoorstellingen in een multimedia presentatie, workshops tango en urban dance; de opening van Juni Kunst Maand 2008 belooft een groot feest te worden. Het grote dans- en muziekspektakel Con-Fusion vindt op zaterdag 7 juni plaats op het Mercatorplein.

Het gratis evenement komt helemaal in de sfeer van muziek uit alle hoeken van de wereld. Marijke de Vries van Stichting Con-Fusion haalt klinkende namen naar het Mercatorplein, zoals Otros Aires uit Barcelona en de Amsterdamse theatergroep ISH.

De middag begint om 14.00 uur met een voetbalevenement voor jongeren. Activiteiten als hard schieten, behendigheidsparcours, hooghouden, balvangen en doelschieten komen aan bod tijdens het Panna Knock Out Event. Om 18.00 uur wordt de Panna Kampioen bekend gemaakt. Vanaf 18.00 uur kunnen bezoekers gratis tango- en urban danceworkshops volgen. Om 20.00 uur beginnen de optredens van JWO's Maghreb Jazz, ISH en Otros Aires.

Tijden de Juni Kunst Maand is er een maand lang van alles te beleven in De Baarsjes, waaronder een drijvende diva bij het Sieraad, concerten in de Jeruzalemkerk, een geheime tuinenroute door de Chassébuurt, verschillende foto- en kunsttentoonstellingen. In totaal zijn er meer dan vijftig evenementen, voorstellingen en optredens. Voor kinderen is er een speciaal programma. Kijk voor meer informatie op
www.junikunstmaand.nl.Tijdelijk honk voor jongeren

Baarsjesjongeren hebben met het stadsdeel afspraken gemaakt over een tijdelijke ontmoetingsplek in de Witte de Withstraat. Deze plek werd donderdag 29 mei door stadsdeelvoorzitter Arco Verburg geopend.

De eerste maanden van 2008 konden de jongeren elkaar ontmoeten in de speeltuin Mercator. Nu is er tot het eind van het jaar een ruimte voor hen op de Witte de Withstraat 182. Op deze tijdelijke plek kunnen de jongeren elkaar ontmoeten. Daarnaast zijn er begeleiders van Stichting Streetcornerwork actief die de jongeren begeleiden naar werk en zorg. In 2009 introduceert De Baarsjes haar jongerenwerk nieuwe stijl.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 04-06-2008


nieuwspagina