Baarsjes Actueel - Week 19

5 mei t/m 11 mei 2008


Stille tocht door De Baarsjes

Tijdens de dodenherdenking afgelopen zondag 4 mei, is het vijfde oorlogsmonument in De Baarsjes onthuld.

Het monument in Het Sieraad -een plaquette in de vorm van een Davidsster- werd onthuld door rabbijn Menachem Evers en mevrouw Bloeme Evers van Synagoge West. De Davidsster is begin jaren negentig gemaakt door leerlingen van de Ambachtschool ter nagedachtenis aan de vier joodse leerlingen die in 1941 van dezelfde school werden verwijderd, omdat het joden verboden werd onderwijs te hebben.Na de onthulling van het monument voerde een een stille tocht langs de overige monumenten in De Baarsjes die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.


(Foto's: Ingrid Ferwerda d.d. 04-05-2008)

Bij het kruismonument op het Columbusplein werd twee minuten stilte gehouden.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 07-05-2008EK Voetbal: ook in De Baarsjes

Sportbuurtwerk van stadsdeel De Baarsjes organiseert in juni een miniversie van het Europees Kampioenschap voetbal.

Hiervoor wordt het Columbusplein omgedoopt tot Zwitserland en het Balboaplein wordt Oostenrijk. Teams van vijf mensen kunnen zich binnenkort inschrijven via de website
www.baarsjes.amsterdam.nl/sport en op verschillende plekken in De Baarsjes.Zuivere Koffie

Drie horecazaken in De Baarsjes zijn in het laatste weekend van april tijdelijk gesloten.

In één zaak werd een te grote voorraad softdrugs aangetroffen. In vier etablissementen was geen leidinggevende aanwezig terwijl dat wel verplicht is. In één zaak werd illegaal gegokt. Er zijn twee vreemdelingen opgepakt en in één geval was er sprake van bijstandsfraude.
De horecacontroles maken onderdeel uit van de operatie "Zuivere Koffie'. De Baarsjes wil schone en veilige horeca en gaat daarom alle horeca in het stadsdeel doorlichten.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 07-05-2008Geen grofvuilinzameling tijdens Pinksteren

Maandag 12 mei (tweede pinksterdag) wordt er geen grofvuil opgehaald in De Baarsjes.

Grofvuil kan weer op de eerstvolgende vaste ophaaldag aan de stoeprand worden neergezet. Kijk voor de eerstvolgende ophaaldag op de website (
www.baarsjes.amsterdam.nl) of in de Stadsdeelgids of bel naar 14 020.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 07-05-2008Energiebus

Vanaf 8 mei gaat de Step2Save energiebus drie weken door De Baarsjes rijden om voorlichting te geven over energiebesparing aan Baarsjesbewoners.

De energiebus trekt tot september 2008 door alle buurten in Amsterdam. Step2Save is een samenwerkingsproject van Nuon, gemeente Amsterdam, alle stadsdelen, woningcorporaties Ymere en Far West. Bewoners van huurwoningen krijgen gratis advies over energiebesparing. Dat bespaart hen geld en levert winst op voor het milieu. De adviezen worden gegeven door vroegtijdige schoolverlaters die speciaal zijn opgeleid voor het project. Hiermee zetten zij een stap naar een nieuwe loopbaan.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 07-05-2008


nieuwspagina