Baarsjes Actueel - Week 41

6 oktober t/m 12 oktober 2008


Open Atelier Route

Portefeuillehouder Mirjam Smeels opent zaterdag 11 oktober officieel de (jaarlijkse) Open Atelier Route De Baarsjes.Uniek dit jaar is een uitwisseling met Rotterdam, waarbij een aantal Amsterdamse Baarsjeskunstenaars komend weekend aan een Atelierroute in Rotterdam deelneemt en omgekeerd Rotterdammers naar Amsterdam komen.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op: www.orbfestival.nlBaarsjesBallon reist 753 kilometer

De Baarsjes Olympische Spelen werden 23 augustus afgesloten met een Ballonnenwedstrijd. Honderden kinderen lieten een ballon vliegen met hun naamkaartje er aan. Een maand later landde de laatste ballon maar liefst 753,5 kilometer verderop in Birkendorf, Duitsland!

De Duitse Magdalena stuurde Katrien Korver uit de Curacaostraat haar kaartje terug. Daarmee werd Katrien de winnaar van deze BaarsjesBallonnen-wedstrijd. Donderdag 9 oktober kreeg zij haar prijs: een prachtig sportpakket van Sportshop Chouffie op het Mercatorplein. De top 3:1.Birkendorf (753,5 km) 2.Donauwörth (718,2 km) 3.Hügelsheim (575 km)

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 03-10-2008


Foto: Alain Klein d.d. 23-08-2008
Straattheater op het Mercatorplein

Voor de aftrap van de Week van de Veiligheid komt straattheatergroep Ondersteboven naar De Baarsjes.

Zaterdag 11 oktober tussen 12.00 en 15.00 uur speelt de groep afwisselend op het Mercatorplein en in de Jan Evertsenstraat. De acteurs voeren een confronterend en humoristisch theaterstuk op dat oproept tot discussie en reflectie.

Ook de bestuurders van De Baarsjes gaan de straat op. Vanaf 12.00 uur flyeren ze voor de Week van de Veiligheid en spreken met bewoners naar aanleiding van het straattheater. De week van de veiligheid is een samenwerking tussen de stadsdelen De Baarsjes, Bos en Lommer, en Geuzenveld. Daar is onder meer een popnagelactie – om je kenteken vast te zetten aan je auto. En een fietsgrafeeractie, om je postcode in je fiets te laten zetten.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 10-10-2008Poëziespeurtocht “Gemaakt voor Jou” op 11 en 12 oktober: Een gedicht van een halve kilometer!

Tijdens de Open Atelierroute De Baarsjes op 11 en 12 oktober 2008 organiseren de galeries MLB, De Stoker, Art Centre en Galerie Ei een poëziespeurtocht langs de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg.

Op het trottoir langs deze route verschijnen in de week voorafgaand aan het Open Ateliers weekend letters die met elkaar een gedicht vormen, dat speciaal voor de speurroute is geschreven door een van de dichters van Collectief Gemaakt voor Jou. De letters liggen verspreid en alleen wie de hele route loopt zal het gedicht kunnen lezen.

Tijdens De Open Atelierroute kunnen kinderen in galerie MLB, het startpunt, een briefje halen waarop ze de letters kunnen invullen. Zo kunnen ze het hele gedicht “verzamelen” en het ingevulde briefje inleveren bij Galerie Ei, aan het eind van de route. Bij inlevering van het complete gedicht krijgen de eerste 50 kinderen (op zaterdag èn zondag) een leuk prijsje.

Tijdens de Open Atelierroute zijn er in de galeries ook projecten met gedichten en specifieke beeldende kunst waar de kinderen (en ouders) aan deel kunnen nemen.

Zo zal er in Galerie Ei een verzameling poëziealbums tentoongesteld worden (waarvan de oudste uit 1888 !) met daarin bekende en unieke poëziealbumgedichtjes en - met name in de oude albums - prachtige poëzieplaatjes. Kinderen worden uitgenodigd om ook een eigen poëziealbum mee te nemenom een gedichtje erin te laten schrijven. Zij kunnen ook zelf een gedichtje schrijven en een tekening erbij maken in het poëziealbum van Galerie Ei.

In MLB is er het interactieve kunstproject “Gemaakt voor Jou”. Dichters Niels Pols en Daan Stets en beeldend kunstenaar Carsten Clarijs exposeren hun crossover van poëzie en schilderkunst. In hun werk speelt het binnenlopende publiek (de kinderen ook) een actieve rol.

Het Etalageproject staat tijdens de atelierroute ook in het teken van poëzie. In de ramen en etalages hangen gedichtjes die door Baarsjesbewoners zelf gemaakt zijn voor het Poëziefestival in het Rembrandtpark. Net als het speurtocht-gedicht vormen deze gedichten een lint van poëzie langs de straten van de Chassébuurt.

In het Art Centre zijn kinderprentenboeken van kunstenares Svetlana Tiourina te zien en te lezen in verschillende talen. Ook wordt er voorgelezen en zal Svetlana portretten tekenen van bezoekers.

Op www.destoker.nl staat vanaf begin oktober een actueel programma.


nieuwspagina