Baarsjes Actueel - Week 2

7 januari t/m 13 januari 2008


Amsterdams stadsdeel verlengt blowverbod

Het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes verlengt het blowverbod op het Mercatorplein voor onbepaalde tijd. Dat maakte een woordvoerder donderdag bekend.

Reden voor de verlenging is dat de overlast van blowende hangjongeren in de buurt van het plein, waar veel koffieshops zijn, sinds de invoering van de maatregel begin 2006 flink is afgenomen.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het aantal ondervraagde buurtbewoners dat vaak hinder ervaart van jongeren is afgenomen van circa 38 procent voor het ingaan van de maatregel tot circa 16 procent anderhalf jaar erna. Ook is het aantal aangiften van drank- en drugsoverlast afgenomen van 25 in 2006 naar 13 in 2007.

Verder blijkt dat de groepen jongeren zich niet simpelweg hebben verplaatst naar andere plekken in de wijk, maar dat zij versplinterd zijn geraakt over het gehele stadsdeel.

Het blowverbod zou eigenlijk in februari aflopen. Het stadsdeel breidt de maatregel overigens niet uit naar andere delen in de buurt.

De invoering van het verbod leidde destijds tot enorme mediabelangstelling. De bijbehorende verbodsborden werden in het begin regelmatig gestolen. De Baarsjes besloot ze daarop te gaan verkopen.

Bron: De Telegraaf d.d. 10-01-2008Bouwvergunning Westermoskee niet intrekken

Bibob-onderzoek afgerond

Het Bibob-onderzoek levert geen grond om de bouwvergunning voor de Westermoskee in te trekken, stelt het Amsterdamse bureau Bibob. 'Dat betekent dat wij niet zullen tornen aan de bouwvergunning voor de Westermoskee', zegt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. 'Er zijn geen feiten of omstandigheden die het intrekken van de bouwvergunning rechtvaardigen.'
,br. Het stadsdeel verleende in maart 2007 vrijstelling en bouwvergunning voor het realiseren van de Westermoskee. Op verzoek van het stadsdeel startte bureau Bibob tegelijkertijd een onderzoek naar de financiële positie van Manderen b.v., de partij die de bouw van de Westermoskee op het voormalige Riva-terrein moet bekostigen.

Een definitieve bouwvergunning voor de moskee is noodzakelijk om ook ruim honderd woningen, kantoor- en bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage op het voormalige Riva-terrein te realiseren. Zolang de bouwvergunning voor de moskee niet definitief is, stagneert ook dit deel van het project.

Het stadsdeel zal zich blijven inzetten voor een spoedige bouw van de woningen, bedrijfsruimten en ondergrondse parkeergarage en zich verder beperken tot zijn rol van vergunningverlener en verantwoordelijke voor de inrichting van de openbare ruimte.

Of de Westermoskee er nu definitief komt, blijft onzeker. Er loopt nog een rechtszaak tegen de verleende bouwvergunning van de moskee. Naar verwachting dient deze zaak 18 januari a.s. voor de rechter.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 08-01-2008

'Aangenaam, Ahmed', filmpremiere op nieuwjaarsreceptie

De Baarsjes organiseert donderdag 10 januari een bijzondere nieuwjaarsreceptie: om 18.30 uur gaat de nieuwste film van Larbi Ahmed Salah in premiere: Aangenaam, Ahmed; het leven van een jongere in De Baarsjes.

Salah was de winnaar van de YmereBaarsjesbeurs 2007. Met het prijzengeld heeft hij nu een film gemaakt.
De nieuwjaarsreceptie in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Carolien Gehrels - begint donderdag 10 januari om 17.00 uur in Het Sieraad (Postjesweg 1).


nieuwspagina