Baarsjes Actueel - Week 15

7 april t/m 13 april 2008


Gemeente eist geld van Milli Görüs

De kans dat de Westermoskee nog wordt gebouwd, wordt steeds kleiner. Milli Görüs heeft al een tijd geen erfpacht meer betaald. De schuld bij de gemeente is opgelopen tot bijna vijftigduizend euro.

Wethouder Maarten van Poelgeest heeft juridische stappen ondernomen om dat bedrag te innen. Van Poelgeest sprak gisteren in de gemeenteraad openlijk over de mogelijkheid dat de grond een andere bestemming krijgt. Hij zei de kwestie 'zakelijk' te behandelen, en de religieuze vereniging Milli Görüs niet extra streng of mild aan te pakken.

Van Poelgeest bood de raad gisteren excuses aan vanwege het verzwijgen voor de raad van een financiële constructie die de bouw van de moskee mogelijk moest maken.

De gemeente kocht in 2005 de grond voor veel meer dan die eigenlijk waard was. Via de erfpacht zou de gemeente dat terugkrijgen, benadrukte Van Poelgeest gisteren. De gemeente zou uiteindelijk dan ook geen verlies lijden en daarom was volgens hem geen sprake van subsidie, waar oppositiepartijen over spraken.

Volgens Van Poelgeest had de overeenkomst net Milli Görüs gemeld kunnen worden aan de raad. hij had contact opgenomen met zijn voorganger Duco Stadig en die had er volgens hem niet over nagedacht. 'Het was niet een bewuste handeling om het niet te melden.'

Bron: Het Parool d.d. 11-04-2008

Zie ook:
Bouw Westermoskeecomplex kan beginnen (d.d. 17-01-2008)Buurtoverleg

Het stadsdeel organiseert drie keer per jaar een buurtoverleg voor bewoners van de Jan Maijenbuurt en de Mercatorbuurt.

Het buurtoverleg is hét platform voor direct contact met bestuur en ambtenaren. Tijdens het buurtoverleg worden alle onderwerpen besproken die de buurt leefbaarder kunnen maken. Denk aan parkeren, groen of het opruimen van afval. Dit keer staat ook de verdeling van het buurt- en groenbudget op de agenda.

Woensdag 16 april, 19.30-21.30 uur. Buurthuis De Tagerijn, Balboastraat 18.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 09-04-2008Ontwerp Chassékerk goedgekeurd

Het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes heeft het ontwerp van Ymere voor de Chassékerk goedgekeurd.

Op 22 april beslist de deelraad er over. De oude kerk wordt verbouwd, waarbij de vorm van het voormalige gebedshuis behouden blijft, maar van binnen alles verandert. er komen allerlei voorzieningen in zoals een gymzaal, begeleid wonen, een ouderkamer en een peuterspeelzaal.

Naar verwachting begint de verbouwing in de zomer van 2009 en is die voltooid in 2010. Aan de plannen voor de Chassékerk is een lange strijd vooraf gegaan. Tot voor kort wilde bisdom Haarlem, de voormalige eigenaar, de kerk slopen. De buurt verzette zich daar tegen.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 09-04-2008

Zie ook:
Chassékerk behouden (d.d. 14-07-2007)Autodief

Een motoragent heeft vorige week dinsdag op de Erasmusgracht een 17-jarige Amsterdammer aangehouden, omdat hij in een gestolen auto reed.

De agent volgde de auto vanaf de Bos en Lommerweg, waarbij de bestuurder opviel door zijn rijgedrag. Bij navraag bleek het voertuig te zijn gestolen. Na een stopteken bracht de verdachte de auto tot stilstand op de Leeuw van Vlaanderenweg en rende vervolgens weg. Op de Erasmusgracht kon de politieman de 17-jarige aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verder onderzoek en verhoor.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 09-04-2008


nieuwspagina