Baarsjes Actueel - Week 28

7 juli t/m 13 juli 2008


Graffiti bij Riva trapveldje

Zes wereldberoemde graffitikunstenaars beschilderden de zijmuur van de voormalige Groeneveldgarage op de Baarsjesweg 200.


Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 04-07-2008

Het kunstwerk dat The Boghe, Morcky, Wayne Horse, Zedz, The London Police en LordH aanbrachten blijft zichtbaar tot dat achter de nieuwe woningen op het Rivaterrein verdwijnt. Woningcorporatie Het Oosten verwacht dat dat over ongeveer twee jaar het geval zal zijn. Het idee om de muur te beschilderen is van de stichting Mikosa.

Diverse organisaties en bedrijven maken het kunstwerk mogelijk. Woningcorporaties Het Oosten en Ymere, verfleverancier Henxx, het AFK, GLGP, het tijdschrift Modart, stichting Mikosa en stadsdeel De Baarsjes. De kunstenaars wilden vooraf hun ontwerp voor de schildering geheim houden.

Bron: Nieuwsbrief Chassé, zomer 2008.

Op zaterdag 12 juli van 14.00-18.00 uur is de officiële opening van de Mikosa Muurschildering door het stadsdeel bij Meneer de Wit, Baarsjesweg 200. Hierbij zal live aan het kunstwerk worden gewerkt, er is een Mikosa winkel en de muziek wordt verzorgt door Lamme Tonnie, DJ Shablo, DJ Loud en Quartier Moustache.Postzegelpark Vespuccistraat

Dankzij de inzending van bewoonster Marijke van den Blink krijgt de Vespuccimarkt een postzegelpark.

Amsterdammers konden uit een lijst van 22 plekken verspreid over de stad kiezen. Twee plekken in De Baarsjes waren genomineerd: het 'pleintje' aan de Vespuccistraat (tussen de B. Diazstraat en Cabralstraat), en de omgeving van De Tulp aan de Postjeskade.

De vijf winnaars kregen een boom(pje) en worden vanaf september betrokken bij het ontwerpen van de parkjes. De postzegelparken worden aangelegd op kosten van de centrale stad.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 9 juli 2008.Baarsjes blij met Bagels & Beans

Bagels & Beans heeft bij stadsdeel De Baarsjes een vergunning aangevraagd voor de vestiging van een nieuwe zaak met terras op de hoek van de Vespucci- en de Jan Evertsenstraat. Het bestuur van het stadsdeel heeft het bedrijf laten weten blij te zijn met de keuze voor De Baarsjes.

Portefeuillehouders Mirjam Smeels (Economische zaken) en Godfried Lambriex (Impuls Mercatorplein/Jan Evertsenstraat) zijn blij met het verzoek. 'Wij gaan alles in het werk stellen om de vergunning voor Bagels & Beans te regelen', zegt wethouder Mirjam Smeels. 'Omdat het concept een terras vereist moeten we bijvoorbeeld zorgen voor een aanpassing van het bestemmingsplan. ook komt het pand van de nieuwe vestiging in aanmerking voor een verbetersubsidie. Dat moeten we dus snel regelen.'

Bagels & Beans wil in De Baarsjes een nieuwe duurzaamheidsformule voor alle vestigingen beproeven. Het gaat daarbij om het testen van bouwmaterialen en om werkmethodes in de eigentijdse lunchrooms. 'Buurtbewoners, maar ook de winkeliers ter plaatse, hebben laten weten onze komst toe te juichen', vertelt Ronald Bakker van Bagels & Beans. 'Zij verwachten, net als het stadsdeelbestuur trouwens, dat wij positief bijdragen aan de verhoging van de kwaliteit van de Jan Evertsenstraat en de omliggende buurt. Nou dat is in ieder geval één van onze bedrijfsdoelstellingen, zorgen dat een buurt beter wordt door onze komst.'

Stadsdeel De Baarsjes is bezig de kwaliteit van het winkelarsenaal in de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein te verhogen. Smeels: 'Het winkelondersteunende horecaconcept van Bagels & Beans harmoniseert heel naruurlijk met wat ons bij de Jan Eef voor ogen staat. Voor de buurt en het winkelende publiek is zo'n oase van rust met gezonde producten hardstikke goed.' Godfried Lambriex: 'Vertrouwen van ondernemingen als Bagels & Beans in De Baarsjes is cruciaal voor de richting die we met het winkelgebied op willen.'

Bagels & Beans is een van orgine Amsterdams bedrijf -de eerste zaak ging in 1996 open in de Ferdinant Bolstraat- met 32 vestigingen in heel Nederland. Binnekort opent er ook een zaak in het buitenland.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 9 juli 2008.


nieuwspagina