Baarsjes Actueel - Week 3

14 januari t/m 20 januari 2008


Opening Ouderen Consultatiebureau

De gezondheid laten testen, verbandje leggen, voedingsadvies: vanaf 17 januari kunnen 60-plussers voor dit soort zaken terecht bij het Ouderen Consultatiebureau. Het bureau aan de Hudsonhof 1 staat klaar voor alle vragen op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Het Ouderen Consultatiebureau bestaat uit een 'huiskamer' en twee spreekkamers en wordt bemand door een verpleger en een fysiotherapeut. Het Ouderen Consultatiebureau is een initiatief van de Ouderen Advies Raad. Het is een uniek project omdat het los staat van de verzekeringsmaatschappijen en daarmee toegankelijk is voor alle ouderen in De Baarsjes. Het bureau is open op woensdagochtend en vrijdagmiddag. Bezoekers kunnen bellen voor een afspraak op 020 547 0400 of mailen naar cbo@osiragroep.nl.
Wethouder Mirjam Smeels verricht de officiële opening op 17 januari om 16.00 uur.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 11-01-2008Definitief ontwerp voor de herinrichting Mercatorplein

Meer bomen, meer groen, meer kleur, eigentijdse banken, terrassen, een fontein, nieuwe verlichting, gemetselde plantenbakken en hippe hoogwaardige horeca: het definitief ontwerp Herinrichting Mercatorplein is door het Dagelijks Bestuur vastgesteld.

Het voorlopig ontwerp heeft vorig jaar van 24 september tot 5 november ter inzage gelegen. Bewoners en belanghebbenden hebben het plan op 3 oktober tijdens een inspraakavond becommentarieerd.

Architect Berlage ontwierp het Mercatorplein in de jaren twintig van de vorige eeuw als de huiskamer van de buurt. Stadsdeel De Baarsjes liet het in de jaren negentig opnieuw aanleggen naar een ontwerp van W. Patyn. Het plein kreeg toen ook zijn ondergrondse parkeergarage. De ambitie uit die jaren – het scheppen van een aantrekkelijk centrum voor De Baarsjesbewoners – bleek in 2005 al weer achterhaald. Wat toen aantrekkelijk leek, vinden we nu leeg en koud. Dus ligt er nu een definitief ontwerp van bureau Quadrat en het stadsdeel op tafel.

Het definitief ontwerp Herinrichting Mercatorplein staat voor 22 januari a.s. op de agenda van de raadscommissie Wonen en voor 27 januari op de agenda van de stadsdeelraad. Het Dagelijks Bestuur legt dan ook een keuze voor over de aanpak van de bestaande bomenpartij aan de noordzijde van het plein, langs de Jan Evertsenstraat. Er liggen drie scenario’s: de zieke bomen vervangen, alle bomen in een keer vervangen door dezelfde boomsoort of alle bomen vervangen door een vergelijkbare, maar langer bloeiende, boomsoort.

Na vaststelling door de stadsdeelraad wordt een bestek gemaakt op basis waarvan het werk openbaar zal worden aanbesteed. Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden wordt voor bewoners en belanghebbenden een informatieavond georganiseerd.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 11-01-2008Jonge modeontwerpers in het Sieraad

De Amsterdam Fashion Week wordt deze winter ingeluid in De Baarsjes. Het Sieraad aan de Postjesweg is zaterdagavond 19 januari het onderkomen voor 'Off Schedule', de kick-off van de Amsterdam Fashion Week, dat dit keer mede gesponsord wordt door stadsdeel De Baarsjes.e

Portefeuillehouder Kunst en Cultuur Mirjam Smeels is blij met de komst van Off Schedule. 'Met evenementen als Off Schedule laten we zien dat De Baarsjes een prima plek is voor culturele evenementen van nationale en zelfs internationale allure, en ook een interessante vestigingsplaats voor creatieve ondernemers.'

Vanaf 21.30 uur presenteren zes 'progressieve' modeontwerpers hun collectie, aansluitend is er een feest. Dit is de derde editie van Off Schedule, dat bij elke editie zo'n duizend bezoekers trekt. De gepresenteerde ontwerpers zijn een mix van meer en minder nieuw talent, van autodidact tot academisch opgeleid. De vier ‘nieuwkomers’ zijn Liza Koifman, Annemiek Swinkels, Gyasuda (Lisa Richardson) en Saskia Schoenmaker. Nikoline Liv Andersen en Monique van Heist zijn de ontwerpers met meer ervaring.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 11-01-2008


nieuwspagina