Baarsjes Actueel - Week 29

14 juli t/m 20 juli 2008


Goudhuis in De Baarsjes overvallen, tweede overval in twee jaar

Goudhuis Dobber op de Jan Evertsenstraat is gisteren voor de tweede keer in twee jaar slachtoffer geworden van een gewapende overval.

Twee mannen met helmen kwamen rond twaalf uur binnen en richtten een pistool op de dames achter de toonbank, terwijl ze hun buit bij elkaar graaiden. Daarbij dook één van de twee over de glazen toonbank, welke daarbij deels sneuvelde. De verdachten vluchtten weg op een scooter en de buit werd later teruggevonden in de bosjes. De eigenaresse, Simone Dobber, reageerde gelaten na de overval. 'Nu eerst maar stofzuigen, morgen moeten we weer open.'

Twee jaar geleden werd de zaak al een keer overvallen en afgelopen maart probeerden vandalen de ruiten van de juwelier te vernielen om van buitenaf sieraden mee te nemen. Het geharde glas hield toen de dieven tegen. 'We hebben alle maatregelen al genomen', zegt eigenaresse Simone Dobber. 'Overvalknoppen, camera's, gehard glas, wat kun je nog meer doen? Als ze echt binnen willen komen, lukt dat toch wel.'

Het blijft schrikken, maar inmiddels weet Simone wel hoe je om moet gaan met dergelijke situaties. 'Ik zat boven en heb meteen op de overvalknop gedrukt en de politie gebeld. Mijn schoonzus stond achter de toonbank en kreeg een pistool op haar neus. Dat heb ik zelf ook een keer gehad, toen ik nog ergens anders werkte. Daar heb ik nog anderhalf jaar last van gehad.' Gisteren bleef de zaak dicht, maar vandaag is de juwelier weer gewoon open. 'Ja, wat moet je dan?'

Bron: Metro d.d. 16 juli 2008.Reclame in De Baarsjes

In De Baarsjes hebben sommige ondernemers reclame op hun gevels die niet in overeenstemming is met de in 1992 uitgevaardigde richtlijnen. Om blijvende verstoring van het straatbeeld te voorkomen en een aangenaam economisch klimaat te bereiken gaat het stadsdeel deze regeling nu aanpakken.

Om ondernemers tegemoet te komen in de kosten die ze moeten maken om hun reclame te verwijderen of aan te passen heeft het stadsdeel in de begroting 2008 een subsidiebedrag opgenomen van 25.000 euro. Ondernemers kunnen eenmalig een subsidiebedrag ontvangen van vijftig procent van de gemaakte kosten met een maximum van duizend euro om hun reclame aan te passen aan de geldende richtlijnen.

Omdat bij het Mercatorplein, de Jan Evertsenstraat en omstreken al een regeling geldt voor luifels is de subsidieregeling reclamevoering De Baarsjes 2008 niet voor ondernemers in dit gebied beschikbaar.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 16 juli 2008.Schoolmeubilair voor Senegal

Het is vakantie op de Dr. J. de Visserschool, maar toch werd er nog even hard gewerkt. Op woensdag 9 juli was het sjouwen geblazen voor enkele leerkrachten en vrijwilligers. Schoolmeubilair met bestemming Senegal werd ingeladen in een busje.

De basisschool aan het Columbusplein doneerde tafels en stoelen aan de stichting It's Your Turn. Deze stichting is opgericht door een studente van Hogeschool InHolland. Marjo Splinter, leerkracht op de basisschool in De Baarsjes, gaat mee naar Senegal. Ze wordt gefaciliteerd door de school, zodat ze een paar dagen mee kan. 'Op 22 juli gaan het meubilair en de schoolmaterialen weg en op 8 augustus komen de spullen aan in Senegal. Mijn dochter studeert ook aan Hogeschool InHolland en volgt dezelfde richting als het meisje dat de stichting heeft opgericht.' Marjo is uitgenodigd om aanwezig te zijn als de spullen arriveren in Senegal.

De stichting is opgericht door een aantal jonge studenten onder leiding van Nyaki Serné. In 2007 zocht Nyaki haar biologische vader op in het Senegalese vissersdorp Kayar en nog geen maand later was It's Your Turn een feit. Doel van de stichting is het bevorderen en stimuleren van de levensomstandigheden en economie van Kayar door het opzetten van toeristische activiteiten voor Westerse toeristen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 16 juli 2008.


nieuwspagina